Statische homepagina maken in WordPress

Als je begint met een website van WordPress worden je artikelen automatisch op chronologische volgorde getoond. De nieuwste berichten staan bovenaan op je homepage en hoe verder je naar beneden scrolt, hoe meer je als het ware terug gaat in de tijd. Soms kun je echter beter kiezen voor een statische homepagina.

Statische homepagina

Wil je liever een website die er minder als een blog uit ziet? Verkoop je bijvoorbeeld bepaalde diensten of is je website een portfolio van jouw werk? Dan is het beter om een statische homepage te maken. Je bezoekers zien dan namelijk in een oogopslag waar jouw website over gaat. Als je je statische homepagina ook nog een beetje handig inricht weet je bezoeker niet alleen direct waar je website over gaat, maar weet hij ook waar hij heen kan navigeren en wat de mogelijkheden van jouw site zijn.

Hoe maak je een statische homepagina?

Een statische homepage maak je door in te loggen in het WordPress dashboard van je website en vervolgens op ‘Pagina’s’  te klikken. Omdat je artikelen niet meer automatisch op de eerste pagina van je website komen, maar een eigen pagina moeten krijgen, maak je eerst een lege pagina aan die bestemd is voor je artikelen. Noem deze pagina bijvoorbeeld ‘Blog’.

Pagina aanmaken

Met deze pagina hoef je nu verder niks meer te doen.

Een statische pagina aanmaken

Dan nu het belangrijkste werk: de statische pagina aanmaken en nog belangrijker: opmaken. De statische homepagina maak je aan door weer naar ‘Pagina’s’ te gaan en vervolgens op ‘Nieuwe pagina’ te klikken. Deze pagina noem je ‘Home’  je gaat het immers gebruiken als homepage en op deze manier zal er in het menu ‘Home’  komen te staan.

Zorg ervoor dat de pagina in een oogopslag laat zien waar je website over gaat en schrijf oprolbaar. Dit wil zeggen dat je met de belangrijkste, meest relevante informatie begint en vervolgens per alinea steeds dieper op het onderwerp in gaat. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw onderwerp zich helemaal niet leent voor grote lappen tekst. Je kunt er dan aan denken om te werken met bullet points waarin je bijvoorbeeld jouw belangrijkste kwaliteiten opsomt.

Beeld op je statische pagina

Zorg naast pakkende teksten ook voor goed beeld. Beeld wordt nog wel eens onderschat, maar kan in bepaalde branches doorslaggevend zijn. Ben jij bijvoorbeeld fotograaf of webdesigner, dan is het van groot belang dat de bezoeker direct ziet wat jouw kwaliteiten zijn en wat bijvoorbeeld het onderwerp is.

Ben je bezig met het opbouwen van je statische pagina, dan is het handig om tussentijds steeds te kijken hoe je pagina eruit komt te zien. Doe dit door gebruik te maken van de voorbeeld-button. Publiceer de pagina niet voor je zelf tevreden bent over het resultaat.

Statische homepagina instellen

Je hebt nu een mooie statische pagina gemaakt en het is tijd om het daadwerkelijk in te stellen als de statische homepagina van je website. Dit doe je als volgt. Ga naar instellingen> Lezen en kies voor ‘Een statische pagina’. Vervolgens kun je in de twee velden eronder instellen welke pagina je voorpagina moet worden en welke je berichtenpagina. Voor de homepagina kies je voor de pagina ‘Home’  waar je zojuist je statische homepagina voor hebt gemaakt. Voor je berichten pagina kies je voor de pagina “Blog’. Klik onderaan op de button ‘Wijzigingen opslaan’. Statische homepagina instellen

Het probleem dat je nu nog kunt hebben is dat de pagina ‘Blog’  nog niet terug te vinden is in je menu. Het lijkt nu net of je website alleen nog maar bestaat uit een statische pagina. Maar geen probleem, de pagina ‘Blog’  kun je eenvoudig zelf toevoegen aan het menu. Dit doe je via Weergave>Menu’s. Vervolgens vink je de pagina aan die je toe wilt voegen aan het menu en klik je op ‘menu opslaan’. Je zult zien dat de pagina ‘Blog’ nu terug te vinden is op je website en dat hierin alle artikelen geplaatst worden.

Menu aanpassen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.